El Síndic acepta peticiones para que estación TRAM sea rotulada en valenciano


El Síndic de Greuges de la Comunitat, José Cholbi, ha aceptado las quejas presentadas por más de un centenar de ciudadanos de Alicante en las que solicitan que la nueva estación del TRAM en la Plaza de los Luceros sea rotulada también en valenciano.

Los firmantes basan su petición en el Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana.

Cholbi se ha dirigido a la Conselleria de Infraestructuras y Transporte para que aplique el título V de la Llei d’Us i Ensenyament en Valenciá (LUEV) y ordene que en la señalización y toponimia de esa estación, que figura exclusivamente en castellano, se añada el nombre de “Estells”.

La Ley exige el uso de dobles denominaciones en las paradas de la red de Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana (FGV).

Está previsto que la nueva parada del TRAM en la Plaza de los Luceros se inaugure antes de las próximas fiestas de la Hogueras de San Juan, por lo que los firmantes de las quejas instan al Síndic a que recomiende a la Conselleria que adopte la decisión urgentemente para que esa estación figure con la doble rotulación.

enllaç

Aquesta entrada s'ha publicat en Estacions, Estels/Luceros, TRAM i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a El Síndic acepta peticiones para que estación TRAM sea rotulada en valenciano

 1. Heiko ha dit:

  Pero tendrían que hacer lo mismo con el resto:
  Mercado, La Isleta, Maestro Alonso, Ronda Norte I, Ciudad Jardín, Campo de Golf, Av. Naciones, Cabo Huertas, Instituto, Países Escandinavos, Pz. La Coruña, Puerta del Mar, Tridente, Calpe… y las que están por venir.
  También habrá que rotular estas paradas en valenciano.

 2. AlacantOnRails ha dit:

  Algunes té sentit, altres no. Per exemple, Calp o Mercat.

  • Heiko ha dit:

   Qué no té sentit? La traducció al valencià? Jo veig que sí.
   Mercat, Illeta, Mestre Alonso, Ronda Nord I, Ciutat Jardí, Camp de Golf, Avd. Nacions, Cap de l’Horta, Institut, Països Escandinaus, Plaça de la Corunya, Porta de la Mar, Trident, Calp…

 3. AlacantOnRails ha dit:

  Però amb “no té sentit” em referisc, per exemple, si algun dia arriba el ferrocarril a Torrevella (ja siga TRAM o Rodalies), ahí no té sentit que pose Torrevella, sino Torrevieja.
  A la resta: endavant xD

  • Heiko ha dit:

   Em sembla que estem confonent termes. El nom oficial de Torrevieja és en castellà. La LUEV determina els noms oficials de les ciutats a la Comunitat Valenciana, i son es que s’han d’utilitzar en tot moment: Torrevieja, Orihuela, Elx, Aspe, Monòver, Alacant, Alcoi, Ayora, Jalance, Xeraco…
   Els noms dels carrers i places ha d’estar sempre en valencià als municipis de l’àrea de predomini lingüístic valencià, i per tant el nom de les estacions del tram.

 4. AlacantOnRails ha dit:

  Doncs per això, en alguns casos com Torrevella, posaria Torrevieja, però en altres, el nom el posaria en valencià.
  No veig incompatibilitat entre el meu comentari i el teu.

 5. S’han rebut alguns correus preguntant la raó per la qual només s’ha fet denuncia sobre l’Estació d’Estels del TRAM (per a la Generalitat “Luceros”), i no s’han inclós altres, com la del “Mercado”, totes al terme municipal d’Alacant.
  Cal dir que açò ja es va denunciar, i que la Conselleria d’Infraestructures es va comprometre a retolar bilingüe. També, que d’això ja fa qüasi un any, any en el que s’han continuat inaugurant noves parades del tramvia retolades només en castellà.
  Per això adjuntem esta queixa, per a que aquells que l’han demanada puguen fer-la arribar a les administracions, i per a tot aquell que vulga adherir-s’hi. Salutacions

  ENVIA-LA A:

  EL SÍNDIC: http://www.sindicdegreuges.gva.es/lasquejas-f_v.htm

  FGV: http://www.fgvalicante.com/atencion-al-cliente-sugerencias?page=146

  La Constitució espanyola en el seu article tercer establix que la riquesa lingüística de l’Estat serà objecte d’especial protecció i respecte. Amb este esperit l’Estatut d’Autonomia de la C.Valenciana oficialitza el valencià en l’apartat set i definix este idioma com el “propi” de la nostra autonomia renovant el compromís per la seua recuperació. La Llei d’Ús del Valencià en el seu Títol Cinqué inclou la ciutat d’Alacant com de predomini lingüístic valencià, i esta mateixa llei en el seu article 15 atorga a la Generalitat competències en l’àmbit de la toponimia i la senyalització. Tal aspecte ve regulat en l’Orde d’1 de Desembre de 1993 de l’aleshores Conselleria d’Educació i Ciència que dicta que “el criteri d’ús de les llengües oficials a la Comunitat Valenciana en la senyalització de vies i servicis públics atendrà el predomini lingüístic establert en el títol cinqué de la LUEV”. D’altra banda també ordena que “els toponimis i la designació genèrica que els acompanya s’haurà d’usar, qualsevol que siga la llengua emprada en la resta d’elements informatius, en la llengua de predomini lingüístic a la que pertany el municipi”. També que “pel que fa a noms d’elements que s’estenguen per les dues zones de predomini lingüístic i tinguen nom en les dues llengües, s’usaran en valencià en el territori de predomini lingüístic valencià, i en castellà, en la de predomini lingüístic castellà”. Donada que la Llei és clara i taxativa al respecte del criteri d’ús de les llengües oficials a la nostra Comunitat, vull denunciar la Conselleria d’Infraestructures i Transports per la senyalíctica i toponimia utilitzada en L’Estació de “Mercado” i les parades de la Línia 4 del TRAM totes elles al terme municipal d’Alacant, ja que el castellà és l’únic idioma utilitzat per a denominar les estacions, sense que hi conste doble denominació (Av.Naciones, Cabo Huertas, Países Escandinavos, Tridente, etc), a més la única denominació per a la ciutat d’Alacant a la retolació és “Alicante”, i en la resta d’elements informatius el valencià lluny de ser la llengua preferent, sempre hi consta en un segón pla darrere del castellà.

  GRÀCIES PER COL·LABORAR!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s