És un perill el tramvia per als ciutadans?


Un dels problemes amb els que ha de torejar una administració pública dia a dia és que mai, i enfatitze el mai, pots contentar a tots els ciutadans. Qualsevol actuació té una part afectada que prefereix la situació anterior o una part beneficiada per la nova situació. Les queixes sobre el perill que pot suposar la circulació de tramvies tan pròxims a zones d’expansió i de jocs de xiquets no s’han fet esperar. Després d’un mes en marxa de les proves de la nova línia dos, els veïns del Bulevar s’han manifestat denunciant inseguretat i l’urgent necessitat d’alguna mena de separació física entre les vies i la resta del passeig.

Primer, cal condemnar a les administracions públiques perquè si hem estat tant de temps gaudint d’aquesta part del carrer que no s’havia pensat per nosaltres ha sigut perquè la Generalitat no ha construït la línia com va prometre. Hem pogut observar temporades on no s’estava treballant a la línia com tocava, o amb baixa intensitat. En definitiva, si la línia s’haguera posat en marxa quan tocava, no s’haguerem malacostumat i haguerem tingut tramvia quan ens havien promés.

Segon, hi ha una falsa concepció de que el tramvia és més perillós que un cotxe, per ser un tren. Això no és cert. No del tot, almenys. Tú saps per on passarà el tram, i a quines hores. Saps que no es saltarà una senyal. Té la velocitat regulada. Saps per on no passarà i que si no creues les vies, no t’has de preocupar.

Això no ho pots dir d’un cotxe. Els peatons vivim molt confiats, però mai estem totalment segurs de que el cotxe que s’apropa pararà a temps. Tampoc sabem si es saltarà les senyalitzacions. En definitiva, tota la previsió i organització que té un tramvia, no la té un cotxe.

I per això ens preguntem: És més perillós un tramvia que un cotxe? Jo considere que no. Aleshores, per què els veïns no demanen una separació entre parcs i places i la carretera? Doncs perquè no és necessari. Quan els pares i mares que porten al seu fill a jugar al parc, suposem que vigilaran als seus fills. No són poques vegades les que he presenciat un pare renyir al seu fill per haver-se apropat a la carretera. Què no poden fer-ho quan s’apropa a les vies? O no volen?

Per arribar a una conclusió definitiva sobre si el tramvia és un perill, cal que feu una ullada a aquest vide:

Definitivament, qui un és perill és la gent, que no respecta les senyals. El tramvia és un mitjà de transport, una ferramenta que ens pot fer la vida més fàcil. Però, hem de ser conscients de que suposa canviar un poc els hàbits a la nostra vida diària. No és un gran esforç anar amb compte pel carrer i no creuar vies sense mirar si podem passar. La ciutat està feta per a tots, però hem de saber que ningú no és més important que els demés. Només és una norma més de convivència i estem segurs de que amb la pràctica tot seran avantatges.

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a És un perill el tramvia per als ciutadans?

  1. Daniel K ha dit:

    Cuando comience a funcionar de forma regular esta línea 2, los mismos ciudadanos se irán acostumbrando, como en tantas otras ciudades. En otros hilos de debate sobre el mismo tema, sugería yo que en alguna que otra zona del trayecto podrían plantar algún seto “separador”. Coincido en que también las personas son responsables de la seguridad (de ellos mismos) y no debe achacarse toda la responsabilidad a los transportes.
    Por la vista del video, quizás la colocación de alguna valla testimonial (1-2 metros) a cada lado de la senda peatonal contribuya a concienciar más a los ciudadanos. Y otras cosas que quizás surjan con la puesta en explotación de la línea.
    Pero los ciudadanos deben acostumbrarse que Alicante crece en necesidades de infraestructuras de transporte y que este tipo de servicios son necesarios. Ya llegan bastante tarde como para que comiencen las críticas antes de su puesta en servicio.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s